Kram till dig

Välkommen till min blogg, som vill försöka få Dig och Mig att må bra (fysiskt och psykiskt). Jag som står bakom bloggen är en kvinna i mina bästa år ;), konstnärlig, analytisk, socionomutbildad och kristen med mera. Jag bor i ett västerbottenshus på landsbygden i Västerbotten, tillsammans med min karl och våra två barn samt två katter och en hönsgrupp.

Tankar om dagens mediateknik

Kategori: Allmänt, psykisk hälsa, samhället

 
 
 
En sådan här icke elektrisk skrivmaskin hade vi hemma någon gång under min barndom. En jul fick jag en elektrisk skrivmaskin. Det var en lycka. Dator hade jag inte förrän i tidig vuxen ålder, även om det väl fanns innan dess, men inte så många hade hemma. Mobil hade man inte under min barndom. Det var fast telefon och telefonkiosker. Ändå är jag inte äldre än 41 år. Den tekniska utvecklingen har ju gått relativt snabbt och fortsätter ju att utvecklas.
 
Jag kan ibland känna mig lite less på all elektrisk media. Jag tycker att det är lätt att använda dator, mobil, ljudböcker, tv etc lite för mycket. Som att man lätt äter för mycket godis när det finns inom räckhåll och plötsligt känner man sig mer än mättad på det, men  tar ändå snart en till.
 
En "vanlig" bok kan dofta gott och doften liksom ge mig en viss, mysig, lyckokänsla. När man läser en sådan får man själv bestämma på vilka ord man ska lägga betoning och kan lätt ta en minipaus för att känna och tänka innan man fortsätter. Och det kändes nog roligare, mer som en skatt, att ha valt ut en eller ett par få böcker på biblan, eller att ha köpt eller fått en bok, som man verkligen var suhen på att läsa, än att utan ansträngning ha tusen böcker i mobilen i sin ficka, att utan nämnvärd ansträngning kunna plocka upp och välja mellan.
 
På en sådan där gammal skrivmaskin måste man nästan HAMRA dit bokstäverna på papperet. Jag minns hur fingret missade en tangent och istället råkade hamna in mellan dem. Och det mysiga "pling!"- ljudet när man hade kommit till slutet av raden och "dra tillbaka"- för att börja skriva på nästa rad. Och krånglet med att sudda när man hade råkat skriva fel. Då var man tvungen att sticka in ett slags vitt tipex-papperbit där tangenterna träffar papperet, backa och skriva igen, om ni vet hur jag menar. På den elektriska skrivmaskinen, som jag fick i julklapp, fanns det ett suddband, vilket kändes lyxigt!
 
Tja, det var allt vad jag hade att säga om sådant idag. :)
 
Kram till Dig!
 
 
 
 

Underbar skidtur!

Kategori: Allmänt

 
I dag har det äntligen blivit av att jag har letat fram skidor och stavar och gett mig ut på snön! Jag visste inte säkert om jag hade några skidor, men jag hittade ett par som passade till mina vanliga vinterskor. 
 
Det var flera år sedan sist som jag åkte här hemma. På jobbet åkte jag någon få gång förra eller förr-förra vintern, tillsammans med några ensamkommande ungdomar. 
 
 
Jag log lyckligt när jag åkte iväg på läggdan nedanför oss. :) Snabbt gick det inte och ibland stannade jag till för att ta ett foto. Min kondis är inte så bra och det var inte jättebra glid, men det var ändå jättehärligt!!
 
 
Snön glittrade. När jag stod stilla var det mestadels alldeles tyst. Och jag såg olika spår i snön, bland annat från en hare.
 
 
 
Kanske en uggla här (på bilden ovan) hade dykt ned och tagit en mus.
 
En halvtimme var jag ute.
 
Innan dess var min femåring och jag på en kort tur; han med en liten spark och jag på de funna skidorna. 
 
 
Kram till Dig!

Vad var det för bra med det här, då?

Kategori: Allmänt, psykisk hälsa

 
Jag har nyss kommit hem efter att ha avklarat det tredje och sista arbetspasset av den allra första veckan på min nya arbetsplats. Det är samma typ av jobb; på ett boende för ensamkommande ungdomar. Denna första vecka har gått ganska bra, tycker jag. 
 
Förändringar kan vara jobbiga, men man kan hitta någonting gott med nästan allt som händer. Min karl och jag var nyligen på en föreläsning av psykoterapeuten Tomas Gustafsson. Han sa bland annat att man kan träna sig i att tänka, vad som än händer, "Vad var det för bra med det här, då?". Man kan alltså försöka hitta något givande i varje situation, VID SIDAN av det jobbiga med den. Man bör förstås inte stänga in känslor. Man kan behöva prata av dig, gråta och vara arg, men vid sidan av det kan man nog hitta någonting positivt med det hela. (Detta gäller kanske inte dödsfall, övergrepp och sådant, sa han.)
 
Hur som helst... Det är svinkallt nu på morgonen här! Cirka 25 minusgrader är det. Vackert och bitande. När jag kom hem småsprang jag tillbaka ut efter mer ved och tände en brasa både i kökets vedspis och i vardagsrummets kakelugn. Det kan vara dags att lägga på där nu, tror jag...
 
 
Ha en bra dag idag!
 
Kram till Dig!