Ibland behöver man bullar
Tvinnade kanelsnurror, 40 st:
1 pkt jäst
150 gram smält smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk stött kardemumma
1 ägg till pensling
smält smör
extra socker (samma som i fyllningen)
Fyllning:
200 g smör
1 1/2 dl socker
2 msk kanel
Extra för den som vill smaksätta:
hackad mjölkchoklad, vaniljpulver
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll lite av degvätskan över jästen så den löses upp. Häll i resten och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen. Har du en bakmaskin låt den köra i minst 5 minuter men för hand behövs det 10 minuter för att få en bra elasticitet. Låt degen jäsa i bunken i minst 45 minuter.
Dela degen i två delar. Kavla till i en rektangulär form, max 1 cm tjock. Blanda mjukt smör med socker och kanel. Ber på smörblandningen. Vik degen två gånger, dvs. en gång uppifrån och likadant nerifrån. Kavla några gånger för att få ut luftbubblor. Skär remsor ca 2 cm breda. Tvinna remsorna samtidigt som du snurrar ihop dem till en knut. Lägg kanelsnurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 min under en bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, 225 grader. Smält smör och pensla det på bullarna efter gräddning. Strö socker över.
Kram till Dig!