Kram till dig

Välkommen till min blogg, som vill försöka få Dig och Mig att må bra (fysiskt och psykiskt). Jag som står bakom bloggen är en kvinna i mina bästa år ;), konstnärlig, analytisk, socionomutbildad och kristen med mera. Jag bor i ett västerbottenshus på landsbygden i Västerbotten, tillsammans med min karl och våra två barn samt två katter och en hönsgrupp.

Linoljesåpa - miljövänligt & har flera användningsområden

Kategori: inredning, miljön

Äntligen har det blivit av att såpskura vårt obehandlade köksgolv! 
 
 
 
 
För att såpskura ett i övrigt obehandlat trägolv, gör man så här:
 
Först dammsugar man, förstås, golvet. Sedan skurar man ett par träplankor i taget, eftersom det inte ska hinna bli torrt innan man är klar.
    Först blötlägger man (till exempel tre plankor) så att varje millimeter av ytan är fuktig. Annars kan träet bli fläckigt och grått av såpan. Direkt efteråt, medan träet fortfarande är vått, skrubbar man det med såpa utblandad med vatten. Till sist torkar man det en till flera gånger med enbart vatten, för att torka bort överflödig såpa och även smuts. (Sedan tar man följande, kanske, tre-fyra golvplankor, och så vidare.)
 
Det tog nog sex timmar inklusive flera pauser och var lite "kroppsbrytande", men var ett ganska trevligt göromål och kändes tillfredsställande eftersom det blev rent och fint efteråt. Skönt ändå att man inte behöver göra det fler än kanske två gånger per år på trägolv. Fast nu var det nog längre tid än så som vi senast gjorde det, så det behövdes verkligen!
 
Det bästa med linoljesåpa är att den är miljövänlig! Den är biologiskt nedbrytbar. Dessutom doftar den fräscht.
 
Man kan tydligen använda den till fler saker än till just trägolv. Så här står det på Gysinges webbplats:
 
"Tips!  Såpskura golven på traditionellt sätt eller använd den till allt möjligt. Tvätta dina sängkläder och lakan i linoljesåpa så luktar de sommaräng. Smutsiga hundar och målarpenslar blir rena av såpan, rostiga beslag och nycklar blir fina efter ett par dagar i såpvatten. Gno rent ugnen, lös upp proppen i avloppet eller gör stövlarna rena och fina."
 
Kram från Mita! 
Kommentera inlägget här: