Kram till dig

Välkommen till min blogg, som vill försöka få Dig och Mig att må bra (fysiskt och psykiskt). Jag som står bakom bloggen är en kvinna i mina bästa år ;), konstnärlig, analytisk, socionomutbildad och kristen med mera. Jag bor i ett västerbottenshus på landsbygden i Västerbotten, tillsammans med min karl och våra två barn samt två katter och en hönsgrupp.

Anledningar till att äta mindre kött

Kategori: mat

Protein mättar länge och minskar sötsuget, men att äta mycket animaliskt protein (alltså kött) är -  av några andra anledningar - skadligt för både människan och naturen. Författarna till boken "Food Pharmasy" (som jag har skrivit lite om i ett tidigare inlägg) råder oss att tillägna största delen av våra tallrikar till grönsaker och rotfrukter och sådant och så listar de några anledningar till varför de tycker att vi ska göra så. Så här skriver de:
 
"Med tanke på miljön borde en betydande del människor verkligen minska sitt intag av kött. Nu tänker vi bli lite allvarliga här, men vårt köttintag har tripplats de senaste åren och dessutom börjar länder där man traditionellt ätit LITE kött, som till exempel Indien och Kina - med flest invånare på jorden - ta efter vår del av världens kött- och mjölkvanor. 
 
Lägg där till att köttindustrin är boven bakom ett av de största hälsohoten som mänskligheten står inför; multirecistenta bakterier. Majoriteten av all världens antibiotika skrivs inte ut till människor, utan ges till djur som föds upp inom livsmedelsindustrin. Sverige är ett undantag.
 
Betänkt sedan att köttkonsumtion  är en av de enskilt största faktorerna bakom ett av de största hoten mot hela jordens överlevnad; utsläppen av växthusgaser.
 
Så; ur tarmflorans kortsiktiga perspektiv är svaret; nä, du behöver inte bli vegan. Men om majoriteten av oss inte drastiskt sänker vår köttkonsumtion, så kommer jorden att gå under och våra tarmfloror med den."
 
En till anledning till att minska på, eller helt låta bli, kött är att stora delar av köttindustrin inte behandlar djuren väl. Det kan var riktigt illa, faktiskt! 
 
Vill man äta kött, kan man - om man har råd - välja att köpa från någon lokal bonde, där djuren verkar få ha det bra innan slakt. Man kan välja Reko kyckling istället för vanlig. Man kan även köpa älgkött från något älgjaktslag. (Fråga efter det i någon köp- och säljgrupp på facebook eller ta kontakt med någon jägare som du kanske känner.) Älgen har garanterat inte getts antibiotika och har inte levt trångt i något bås.
 
Kroppen behöver ju protein. Om man inte äter kött, får man då i sig tillräckligt med fullvärdigt protein? Ja (enligt författarna till nämnda bok). Som vegan kan man få i sig fullvärdigt protein, men man måste vara noggrann med att kombinera olika vegetabiliska proteinkällor och äta större mängder, eftersom kroppen har lättare att ta upp animaliskt protein än vegetabiliskt. 
 
Exempel på vegetariska proteinkällor: säd, baljväxter, gröna blad, hirs, alger, nötter, näringsjäst, frön och bovete.
 
Som vegetarianer och veganer har man lite större risk att få järnbrist, men om man är lite medveten behöver det inte vara några problem att hålla en bra nivå på järnet. (C-vitamin hjälper upptaget av järn. Kalcium hämmar det.)
 
 
Ja, det var lite ...eller mycket... :) om protein. 
 
Kram till dig!
 
Kommentera inlägget här: